24 Haziran 2023 Cumartesi

CENNET BU DÜNYA FAKİRLER ZENGİNLER VE SANAT...

CENNET BU DÜNYA FAKİRLER ZENGİNLER VE SANAT...

Son kertede yaptığımız yada yapılan resimlere heykellere yada sanat eserlerine diyelim, sadece parası olanlar sahip olabiliyor yada galeriler müzayede evleri falan, sanat iyide bu iyiliğin ötesinde sanki bir sermaye için bir farklı enstrüman gibi bir şey.
Garibim Van Gogh yada Mark Rothko yada Fikret Mualla, Bedri Rahmi yaşarken çok da rahat değillerdi şimdi bu eserlere kimler sahip ? Van Gogh'un kan bağı olanlarda o resimlerden var mı acaba ?

Yoksa sanat bir sermaye yedeklemesi mi yumurtaların hepsini aynı kaba koymamak mı buda bulunsun belki ileride lazım olur gibi bir şey mi. Bunu bu eserlerden bağımsız söylüyorum. Van gogh da, Rothko'da, Fikret Muallada, Bedri Rahmi de yaptıkları ile bu dünyayı zenginleştirdiler. Ama başka birileri de bu eserlere bir şekilde sahip olup daha da zenginleştiler tabi bir şey daha var o eserlere sahip olup koruma işi buda değerli ama yine de bu bana biraz haksızlık gibi geliyor yani fakirler bu gidişle sadece cennet hayali ile hiç bir şeye sahip olamayacaklar.
Sahip olduğu sanat eserine tutku derecesinde bağlı kaç kişi var yada birinci neden sadece sanat sevgisi mi, Sanat insanlık için mi yoksa sermaye için mi var ? Yine de iyi ki kaliteli müzeler var, umarım daha çok olurlar...


Turhan KA. 25 haziran 2023 Buca






4 yorum:

Adsız dedi ki...

Evet, çoğu zaman toplayıcıların sermaye(servet) derdi. Bazende "bende falan var, falanı açık artırmada aldım" süksesi...

Adsız dedi ki...

Olaya hangi gözle bakmak istersen o bence.dünya paradan kurtulacak kesin.

Adsız dedi ki...

Sanat sanat içindir, demişler çok doğru ama onu geliştirip geleceğe taşımak da taşımak sanatçı ve sanat severlerin işi teşekkürler Turhan hocam.

Adsız dedi ki...

Koleksiyonerlerin entelektüel derinliğe sahip olduklarını düşünmüyorum ya da çoğunun diyelim. Topladıkları ya şuan popüler olanlar ya da bazı kişilerce manipüle edilenler.